Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kardiomyopatie

19. 5. 2015

 

Hypetrofická kardiopatie (HCM), restriktivní kardiopatie (RCM), dilatační kardiopatie (DCM)

 

Všechny kardiomyopatie lze diagnostikovat echokardiograficky, značný vliv na správnou diagnostiku má zkušenost vyšetřujícího veterináře s echokardiografií. 

Ne každé onemocnění srdce je kardiomyopatie. Nález zbytnění srdeční stěny ve věku nad 8 let nemusí nutně znamenat HCM/RCM, může jít o jiné onemocnění srdce související s věkem. 

 

DCM vyvolává nedostatek taurinu v potravě kočky a proto je v současnosti velice vzácná. DCM je charakteristická slabými stahy rozšířené levé komory a často zvětšené předsíně. Kočka s DCM umírá na selhání srdce. 

 

HCM je nejčastější onemocnění srdce u koček. Je to primární porucha srdcového svalu typická ztluštěním levé komory, co znemožňuje normální relaxaci při naplňování krví. Časem to vede k zvýšení nitrosrdečního tlaku a náhlému selhání srdce. Někdy se objeví zúžené místo a vede k šelestu. 

 

HCM a RCM jsou autozomálně dominantně dědičné, ale nejsou vrozené, často se objevují až postupně, věkem. Na rozdíl od plemen Ragdoll a Mainská mývalí kočka nebyl odhalený jediný gen zodpovědný za toto onemocnění u Norských lesních koček.

 

Všichni přenašeči chybných genů trpí na HCM nebo RCM. Onemocnění postihuje všechna plemena koček. 

 

Opakované echokardiografické vyšetření zkušeným veterinárním kardiologem je nutné. Pokud je zvíře jinak zdravé, vhodný věk na první vyšetrení je 18-24 měsíců věku, a pokud je nález v pořádku, opakuje se vyšetření v přibližně dvouletých intervalech. 

 

HCM se může rozvinout po 6. měsíci věku anebo až v dospělosti. Může mít velice rychlý, ale taky pomalejší, prakticky celoživotní průběh.

Mnohé kočky s HCM/RCM jsou díky režimovým opatřením a případné podpůrné léčbě schopné dožít se přes 15 let. HCM je doprovázené ztluštěním srdečních stěn, které sníží využitelný vnitřní objem srdce, může se objevit nedomykavost chlopní či jiné problémy.

 

RCM je různorodá skupina dysfunkcí myokardu spojená s fibrózou vnitřní výstelky komory, srdečná stěna se stává tužší a srdce nemá dostatečný výkon při zachovaném vnitřním objemu. Klinické příznaky jsou stejné jako u HCM a diagnostika je echokardiograficky (ultrazvukom srdca).  

 

Prognóza: Podle rychlosti nástupu obtíží od velmi špatné (při nástupu potíží před 1. rokem života) až po velmi dobrou. Vysoce závisí na vhodném nastavení léčby a režimových opatřeních (gaučink, vhodná strava...). Léčbu vždy stanovuje veterinář na základě aktuálního klinického nálezu. 

 

TESTY na HCM a RCM:

u všech plemen koček echokardiograficky, u veterinárního kardiologa 

u plemen MCO a RAG je možný stěr sliznice dutiny ústní (bukální stěr, buccal swab), 1x za život, PCR test a 100% jistota výsledku. Pro jiné plemena je tento test pouze informativní!

Genetický test pro MCO a RAG dělá LABOklin v Německu a VGL v Californii, USA.